Βενετία, η ρομαντικότερη πόλη του κόσμου

Εάν είστε ερωτευμένος το σίγουρο είναι ότι ο πιο ρομαντικός προορισμός για να ταξιδέψετε είναι η πολυπόθητη Βενετία. Και λέμε πολυπόθητη γιατί δεν είναι μόνο ένα μέρος όπου η ιστορία και η ιταλική κουλτούρα κρατούν ακόμη ακμαίες, αλλά γιατί η Βενετία είναι από μόνη της ένα μοναδικό φαινόμενο αφού αποτελείται 118 μικρά νησάκια με γέφυρες που τα συνδέουν. Κάθε νησάκι έχει να σας δείξει έναν ακόμη προορισμό του μυαλού και της καρδιάς σας. Φτάνοντας κανείς στην Βενετία αντικρίζει κάτι μοναδικό και σαγηνευτικό που θα το θυμάται για πάντα στην ζωή του.

Την πόλη αξίζει να τη γνωρίσετε ανεβαίνοντας στις περίφημες γόνδολες και μιλώντας με τους χαριτωμένους γονδολιέρηδες. Μια βόλτα στο κέντρο (κόστος περίπου στα 100 ευρώ) είναι πάντα πιο ακριβή από εκείνη των υπόλοιπων συνοικιών (αναλογία περίπου η μισή). Για τις μετακινήσεις σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Vaporetto (τα λεγόμενα ACV), τα θαλάσσια ταξί, αφού η πόλη ζει για τα καλά μέσα στο νερό! Η μεταφορά σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης κοστίζει περίπου από 6-7 ευρώ. Μονοήμερες εκδρομές κοστίζουν περίπου 12 περίπου ευρώ (και σε δωδεκάωρη βάση με 18 ευρώ). Η καλύτερη εποχή για ένα ταξίδι στην Βενετία είναι από Φλεβάρη προς Μάρτη ώστε να αποφύγετε τις πλημμύρες που δημιουργούνται αφού η πόλη κινείται σύμφωνα με τους προαιώνιους φυσικούς της νόμους!

Η Βενετία είναι η «μεταμορφωμένη» πλευρά της ιστορίας καθώς όλες οι ενετικές, γοτθικές και αναγεννησιακές δημιουργίες έχουν τώρα εξαπλωθεί στη μοντέρνα αυτή πόλη, σχηματίζοντας μια νέα μικρή «χώρα» από εμπορικά μαγαζιά, σπίτια και εστιατόρια, εξακολουθώντας να τιμούν το πνεύμα της πλούσιας και βαριάς ιστορίας της. Να σημειώσουμε ότι έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στα πρώτα περπατήματα μας η μεγάλη και διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου (γνωστή και ως «Πιάτσα») στο ιστορικό κέντρο μας δίνει το πρώτο στίγμα, καθώς εκεί τα βενετσιάνικα πλοία άφηναν τους θησαυρούς από την Ανατολή. Ένα σύμπαν παράδοσης και υψηλής αισθητικής με το επιβλητικό της κωδωνοστάσιο να υψώνεται μπροστά στα μάτια μας. Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι γεμάτη από ιστορικά πανάκριβα καφέ και περιστοιχίζεται από κλασσικές μελωδίες που ακούγονται από πολλές μικρές ορχήστρες (μην καθίσετε εάν το βαλάντιο σας δεν το επιτρέπει απλά θαυμάστε τες). Τα εντυπωσιακά καφέ σαν μικρά αριστουργήματα-μουσεία σας ελκύουν φυσικά να πιείτε έναν καφέ που θα σας μείνει αξέχαστος και από πλευράς εμπειρίας αλλά και για τη τσέπη σας (10 ευρώ περίπου).
Προχωρώντας λίγο παραπέρα, θα δούμε το περίφημο Palazzo Ducale στα ελληνικά παλάτι των Δόγηδων, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια γοτθικού ρυθμού. Εκεί θα θαυμάσουμε τα πολυτελή διαμερίσματα των πασίγνωστων παραδοσιακών οικογενειών της Βενετίας, τα διαμερίσματα τους και τον μεγαλύτερο πίνακα του κόσμου, τον «Παράδεισο» φτιαγμένο από τον Tintoretto. Αξίζει να δούμε από κοντά τα δύο αριστουργήματα, τo Ca’ Rezzonico και το Ca’ d’Oro (το Χρυσό Σπίτι) που θεωρούνται ως τα πιο όμορφα από πλευράς αρχιτεκτονικής.
Στο Ducale δεν θα παραλείψετε να ανέβετε τη «γέφυρα των στεναγμών» όπου οι καταδικασμένοι έβγαζαν την τελευταία τους πνοή πριν κλειστούν στη φυλακή. Οι γέφυρες της Βενετίας είναι το άλλο μεγάλο στολίδι της πόλης. Γνωστότερη όλων η πολυσύχναστη γέφυρα Rialto που αποτελεί το σημείο ένωσης του Μεγάλου Καναλιού. Τέλος το μοναδικό στολίδι, η εκκλησία Santa Maria della Salute (κοντά στη γέφυρα Academia) είναι αξιομνημόνευτο καθώς συμβολίζει τη σωτηρία των κατοίκων από την θανατηφόρα πανούκλα που χτύπησε τη Βενετία στα 1630.

Μην χάσετε επίσης το μαγικό Καρναβάλι ένα από τα πιο εντυπωσιακά events με τις βενετσιάνικες μάσκες να δεσπόζουν και τις υπέροχες στολές γεμάτες χρώμα αλλά και υψηλή τεχνική. Η Μπιενάλε καλλιτεχνικό γεγονός είναι το επόμενο μεγαλύτερο θέαμα που ξεκινά κι αυτό καλοκαίρι μαζί με το Διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ. Απομακρυνόμενοι απ το κέντρο περνάμε στο Cannaregio ένα γραφικό σημείο στα δυτικά προάστια για τους λάτρεις των θαλασσινών.

Τι άλλο θα μας ερχόταν στο νου στο ταξίδι μας στη Βενετία από το πεντανόστιμο ψάρι. Αυτό και άλλες βενετσιάνικες σπεσιαλιτέ του («sarde in saor» είναι οι «βενετσιάνικες» σαρδέλες) μπορείτε να απολαύσετε σε περιοχές όπως το νησάκι Murano καθώς και στα εστιατόρια Rosticceria Gislon, Ai Mercanti, Cavatappi (wine bar με όμορφα πιάτα και περίπου 20-30 ευρώ το άτομο).

Φεύγοντας από την Βενετία είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την μοναδική εμπειρία που προσφέρει αυτή η θαλάσσια πόλη που αποτελεί μοναδικό στολίδι για τόσο για την Ιταλία όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κείμενο: Ράνια Μουσούλη

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες