Μπάνσκο, το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων

Το Μπάνσκο είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προορισμός της Βουλγαρίας που τείνει να εξελιχθεί σε βαριά βιομηχανία της χώρας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια και πριν αποφασίσουν οι Βούλγαροι να εκμεταλλευτούν τα χιόνια τους ήταν ένα μικρό χωριό στο όρος Πιρίν με λίγους κατοίκους και κάποιους περαστικούς εμπόρους.
Στις μέρες μας έχει μετατραπεί στον απόλυτο προορισμό για σκι στα Βαλκάνια χάρη στις επενδύσεις που έγιναν, στις πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις και στις χαμηλές τιμές που το νόμισμα της Βουλγαρίας επιτρέπει να διατηρούνται, τουλάχιστον προς το παρόν. Το άλλοτε ήσυχο χωριό έχει τώρα μετατραπεί σε πολυσύχναστο χειμερινό θέρετρο και διαθέτει περισσότερες κλίνες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βουλγαρίας.

Ξεκινώντας για το ταξίδι στο Μπάνσκο κάντε την διαφορά από τους υπόλοιπους Έλληνες και πριν ανεβείτε στις πίστες του χιονοδρομικού επισκεφθείτε τα ελάχιστα μουσεία που το Μπάνσκο διαθέτει. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το Μουσείο Ιστορίας που περιλαμβάνει εκθέματα και αντίκες από τον 6ο π.Χ αιώνα. Κατόπιν θα επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του Νικόλα Βαπτσάροβ, του ποιητή και ακτιβιστή που επηρεάστηκε από την κομμουνιστική ιδεολογία και βασανίστηκε από την φασιστική κυβέρνηση της εποχής. Τα ποιήματα του μεταφράστηκαν στο Λονδίνο σε 98 γλώσσες και του απονεμήθηκε μετά θάνατον Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Τέλος μην παραλείψετε να δείτε από κοντά το σπίτι-μουσείο του Νεόφιτ Ρίλσκι που είναι ο εμπνευστής και συγγραφέας της Βουλγάρικης γραμματικής. Γεννήθηκε και έζησε στο Μπάνσκο ως δάσκαλος και αργότερα έγινε μοναχός στην μονή Ρίλα.

Το Μπάνσκο απέχει 210 χλμ από Θεσσαλονίκη και 720 χλμ από Αθήνα. Η διαδρομή περνάει από τα σύνορα του Προμαχώνα από όπου χρειάζεστε ακόμα 40 λεπτά για το Μπάνσκο. Το οδικό δίκτυο διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση αφού οι Βούλγαροι φροντίζουν να διατηρούν τον δρόμο καθαρό από χιόνι. Πάντως όσοι ταξιδεύετε με δικό σας Ι.Χ δεν θα πρέπει να ξεκινήσετε χωρίς να προμηθευτείτε αλυσίδες για τα λάστιχα. Στην διαδρομή θα συναντήσετε πολλά πούλμαν από Ελλάδα που πραγματοποιούν εκδρομές στο Μπάνσκο οργανωμένες από ταξιδιωτικά γραφεία. Το κόστος για ένα τέτοιο ταξίδι κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει τις μεταφορές, διαμονή σε κάποιο από τα καλά ξενοδοχεία του Μπάνσκο και δωρεάν παροχές στο χιονοδρομικό. Οι εκδρομές που ξεκινούν από Αθήνα συνήθως έχουν βραδινή αναχώρηση και άφιξη στο Μπάνσκο το πρωί.

Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού είναι απίστευτες και έχουν κοστίσει περισσότερο από 100 εκ. ευρώ. Διαθέτει 17 πίστες 70χλμ απόλυτα προσαρμοσμένες στο όρος Πιρίν και το περιβάλλον του. Μάλιστα διαθέτει διαδρομή για σκιέρ που δεν διακόπτεται για συνεχόμενα 16 χιλιόμετρα! Όταν το φυσικό χιόνι δεν επαρκεί σε όλα τα σημεία τότε τεχνητό χιόνι από πολύ σύγχρονα μηχανήματα φροντίζουν να συμπληρώνουν όση ποσότητα χρειαστεί. Σε καμία περίπτωση οι σκιέρ δεν θα φύγουν απογοητευμένοι από το χιονοδρομικό στο Μπάνσκο αφού αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας πια. Πάντως δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος σκιέρ για να δοκιμάστε τις πίστες. Μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα ακολουθώντας τις οδηγίες Ελλήνων δασκάλων για σκι, snowboarding και ski-jumping.

Οτιδήποτε εκτός του χιονοδρομικού μοιάζει πολύ σε ένα ορεινό ελληνικό χωριό. Σπίτια φτιαγμένα από ξύλο και πέτρα, πλακόστρωτα σοκάκια είναι εικόνες γνώριμες για εμάς. Ακόμα πιο γνώριμο είναι το φαΐ με το κρέας να κυριαρχεί στα τοπικά εστιατόρια που είναι γεμάτα Έλληνες συνήθως τα σαββατοκύριακα. Το μόνο που διαφέρει είναι οι τιμές αφού το νόμισμα της Βουλγαρίας, το Λέβα είναι οικονομικότερο για εμάς. Τα ευρώ σας γίνονται αποδεκτά αλλά τα ρέστα σας επιστρέφονται σε λέβα οπότε αποφύγετε τους υπολογισμούς εκείνοι την ώρα γιατί θα βγείτε χαμένοι σίγουρα. Φροντίστε εγκαίρως για συνάλλαγμα πράγμα που θα βοηθήσει πολύ την ψυχολογία σας καθώς θα γεμίσει η τσέπη σας χρήματα.

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες