Βουδαπέστη, η πόλη με τις κρεμαστές γέφυρες

Καλώς ήρθατε στην Βουδαπέστη, στην καρδιά της Ευρώπης! Η Βουδαπέστη είναι πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και ίσως η πόλη με τα περισσότερα προσωνύμια στην Ευρώπη. Την αποκαλούν «Διαμάντι του Δούναβη» και «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης». Όπως καταλάβατε ο βασικότερος λόγος για ένα ταξίδι στην Βουδαπέστη και το σημαντικότερο αξιοθέατο της είναι ο ποταμός Δούναβης που διατρέχει την πόλη και την μεταμορφώνει από συμπαθητική σε πανέμορφη.

Ιστορικά η Βουδαπέστη χωριζόταν σε 2 πόλεις: την Βούδα και την Πέστη που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του ποταμού. Η Βούδα είναι σκαρφαλωμένη σε λόφους και αποτελεί το αριστοκρατικό κομμάτι της πόλης. Αντίθετα η Πέστη είναι τελείως πεδινή και αποτελεί την σύγχρονη μορφή της πόλης. Πάντως, πριν αρχίσετε οποιαδήποτε περιπλάνηση στην πόλη, σε όποια και από τις δύο πλευρές και αν βρίσκεστε, απολαύστε έναν καφέ αγναντεύοντας τις ομορφότερες γέφυρες της Ευρώπης. Στις μέρες μας η Βουδαπέστη αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό εξαιτίας των πολλών αξιοθέατων αλλά και του χαμηλού κόστους σε σχέση με τους γειτονικούς της προορισμούς όπως η Πράγα και η Βιέννη. Τυχεροί οι Ούγγροι δεν χρησιμοποιούν προς το παρόν ευρώ αλλά φιορίνι πράγμα που κάνει την πόλη φθηνότερη και ίσως λιγότερο ευάλωτη στις προθέσεις των ευρωπαίων σωτήρων. Ομιλούν πάντως την γερμανική αρκετά αλλά και την αγγλική τόσο ώστε να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες σας.

Στην πόλη θα κινηθείτε κυρίως με τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς η σύνδεση τους με τα κυριότερα αξιοθέατα είναι ικανοποιητική. Ξεκινώντας από τα ιστορικά μνημεία θα επισκεφθείτε το κάστρο, την Εθνική Πινακοθήκη, τον Πύργο των Ψαράδων, την Γέφυρα της Αλυσίδας, το νησάκι “Margarita”, το Κοινοβούλιο που είναι το παλαιότερο της Ευρώπης. Ο πύργος των Ψαράδων ονομάστηκε έτσι γιατί ψαράδες είχαν αναλάβει την φύλαξη του την περίοδο του Μεσαίωνα. Η Γέφυρα της Αλυσίδας είναι η πρώτη ανάμεσα σε 6 συνολικά που ενώνουν τις δύο όχθες του Δούναβη.

Γαστρονομικά η Ουγγρική κουζίνα θεωρείται σχετικά βαριά τουλάχιστον στα παραδοσιακά εστιατόρια στο κέντρο της πόλης. Εάν είστε λάτρεις του κρέατος τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος για να δοκιμάσετε την σπεσιαλιτέ της πόλης το περίφημο gulas. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολύ τουριστικά εστιατόρια γιατί οι τιμές είναι λίγο πιο ακριβές και η ποιότητα χαμηλότερη. Το γεύμα σας πάντως θα συνοδέψει και μια παρέα τσιγγάνικων βιολιών που σίγουρα θα περάσει εκείνη την ώρα από το εστιατόριο.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε, ανάλογα το πόσο σας έχει ακουμπήσει η κρίση, κάποιο από τα πολύ οργανωμένα spa που διαθέτει η Βουδαπέστη. Η πόλη έχει μεγάλη παράδοση στα θερμά λουτρά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των νερών που αναβλύζουν στους λόφους της πόλης. Πριν αποχαιρετήσετε την υπέροχη Βουδαπέστη, απολαύστε μια μαγευτική μίνι κρουαζιέρα στο καλύτερο αξιοθέατο της πόλης, τον Δούναβη.

Αεροπορικά
Ξενοδοχεία
Ακτοπλοϊκά
Κρουαζιέρες